Mandag d. 05. 02. 2018

Holstebro Filmklub 2018

LYS I MØRKET

I starten af filmen ankommer den syriske flygtning Khaled som blind passager på et fragtskib til Helsinki. Parallelt med Khaleds historie følger vi skjortesælgeren Wikström, der netop har solgt sin forretning, tjent en masse penge i poker og så købt en restaurant Det Gyldne Krus, som han nu vil drive. Tilfældigt møder de to hinanden, efter at Khaled har fået afslag på asylansøgning, er flygtet fra asylcenteret og lever under jorden. Wikström giver ham husly og arbejde, og der opstår et slags familiefællesskab mellem de to og stedets tre tjenere. Er det så en film, der bringer væsentlige moderne emner på banen så som borgerkrigen i Syrien, flygtningestrømmene og de kultursammenstød, det medfører? Både ja, og nej. For det er en ægte Kaurismäki film:
underspillet humor, fyldt med deadpan replikker, scener med nerve og nærvær, øjeblikke af stilhed og ro. Men Kaurismäki, der fortjent fik en sølvbjørn i Berlin for bedste instruktion, er en sand humanist, en optimist, der tror på det gode i mennesket. Derfor går man glad fra filmen.

LYS I MØRKET

(Finland, Tyskland 2017)
(Ikke at forveksle med Lys i tusmørket, som Kaurismäkis film fra 2006 hedder)
Engelsk titel: THE OTHER SIDE OF HOPE